Lasers zijn al een veel gebruikte en geaccepteerde behandelmethode voor medische en cosmetische toepassing. Inmiddels is er een groeiend aantal tandartsen die het potentieel van tandheelkundige lasers beseft. Ik merk doordat er meer publicaties verschijnen rond lasers voor parodontale, restauratieve, orthodontische en chirurgische behandelingen, ik steeds meer vragen over laser krijg van Nederlandse tandartsen die met name verband houden met de vraag: Waarom zou ik een laser moeten gebruiken?
In dit blog zal ik ingaan op veelgestelde vragen over dentale lasers, waarbij ik de Biolase EpicX diodelaser ter verduidelijking als voorbeeld zal nemen.
Hoe werken Lasers?
Lasers zijn een geconcentreerde straal van elektromagnetische straling. Laserlicht wordt geabsorbeerd in chromoforen, het deel van het molecuul dat de kleur in het lichaam bepaalt, zonder de omliggende weefsels te beschadigen. In de tandheelkunde worden diodelasers opgenomen in de roodachtige kleuren van melanine en hemoglobine; erbium-lasers worden voornamelijk geabsorbeerd in water en hydroxyapatiet - de belangrijkste minerale component in botten en tanden.
Diodelasers snijden zeer precies in zachte weefsels met minimaal trauma, vernietigen bacteriën en kunnen cellen stimuleren voor een snellere genezing met minimaal post-operatief ongemak of zwelling. Aangezien Erbium-lasers op water zijn gericht, kan aangetast hard weefsel met een hoog watergehalte gemakkelijk worden vernietigd terwijl een deel van het gezonde element wordt bewaard. Als gevolg hiervan zijn de toepassingen voor lasers in de tandheelkunde uitgebreid.
Vervangt een laser de boor?
Omdat een diode alleen in het zachte weefsel snijdt, is een boor nog steeds nodig. Met een laser voor harde weefsels kan de boor in veel gevallen worden vervangen, omdat deze niet alleen in harde weefsels snijdt, maar ook bot en composiet effectief verwijderd. Angst bij de patiënt kan worden verminderd, omdat de trillingen en geluiden die gewoonlijk bij een boor optreden, worden geëlimineerd.
Zijn lasers veilig?
Met de juiste training zijn dentale lasers een eenvoudig en veilig hulpmiddel om te gebruiken en te onderhouden. Zoals bij alle lasers, is oogbescherming verplicht en daarom wordt er bij de Biolase EpicX diodelaser drie veiligheidsbrillen meegeleverd. Velen vragen naar de diepte en het bereik waarop een laser zal snijden - de punt van een diode moet het onderwerp aanraken om te snijden, en wanneer dat het geval is, zal deze precies snijden waar de punt is gericht. De Biolase EpicX diodelaser maakt gebruik van 5 verschillende puls vormen; deze zorgen voor minder patiënt discomfort en voorkomt de noodzaak voor anesthesie. De tip zorgt voor een gladde snede met minder thermische schade dan andere diodes. De zone van necrose (diepte van weefsel beschadigd rond een snede) met een diodelaser is 15 cellagen, terwijl met een scalpel het aantal cellagen 300 is. Omdat minder zwelling optreedt bij een diodelasersnede, ervaren patiënten een snellere hersteltijd en in veel gevallen minder ongemak.
Foto: Biolase EpicX diodelaser
Zijn laserclassificaties en veiligheidseisen gecompliceerd?
In de afgelopen jaren zijn de gezondheidszorgvoorschriften veel eenvoudiger geworden, zonder dat er extra registraties nodig zijn voor het gebruik van lasers. Maar voor praktijken geldt natuurlijk ook dat er werkwijzen nodig zijn om te voldoen aan veiligheidsvoorschriften, inclusief geschikte en voldoende risicobeoordelingen.
Zijn lasers duur?
Het idee dat een laser meer kost dan traditionele methoden, wordt snel weerlegd wanneer rekening wordt gehouden met de kortere behandeltijd met lasers – bijvoorbeeld het werken in meerdere kwadranten kan in één sessie met een laser worden uitgevoerd. Omdat lasers minimale bloeding en minder ongemak bij de patiënt veroorzaken, is het mogelijk om meer te doen in één afspraak.
Lasers zijn populair bij angstige patiënten en om gebruik te maken van deze troef door middel van effectieve marketing is er een groot potentieel om het patiëntenbestand te laten groeien.
Zijn lasers langzaam?
Velen zullen misschien beweren dat de snijsnelheid van een laser langzamer is dan een scalpel, maar dat wordt ruim gecompenseerd door de tijd die benodigd is om een effectieve hemostase en het genezingsproces na een chirurgische ingreep te creëren.
Waar worden diodelasers voor gebruikt?
Het aantal procedures dat onder de tandheelkundige diodelaser behandeling valt stelt tandartsen, mondhygiënisten en specialisten in staat hier allen baat bij te hebben. Van algemene tandheelkunde of een meer gespecialiseerde interesse in orthodontie, esthetiek, mondhygiëne, implantaten en kleine chirurgische ingrepen, de diodelaser is een handig hulpmiddel om te overwegen.
Hier is de volledige lijst van indicaties goedgekeurd door de FDA voor het gebruik van laser:
- Laserbehandeling van pockets
- Excisie en incisiebiopten
- Vrijleggen van niet doorgebroken elementen
- Frenectomy
- Gingivectomie
- Gingiva retractie
- Hemostase en coagulatie
- Soft tissue kroonverlenging
- Herstel na implantaatbehandeling
- Abces incisie en drainage
- Laser zacht weefsel curettage
- Leukoplakie
- Operculectomy
- Pulpotomie
- Sulculair debridement
- Behandeling van aften en ulcera
- Vestibuloplasty
- TMD en pijnverlichting
Waarom zijn diodelasers nuttig bij chirurgie?
- Het gebruik van een diodelaser is handig bij chirurgische behandelingen.
- Coagulatie van bloed is snel en eenvoudig.
- Het verminderen van nabezwaren.
- Snellere genezing.
- Minder afspraken / afspraken sneller gemaakt omdat de genezingstijd van de patiënt wordt verkort.
- Minder kans op “relapps” van het weefsel bij het snijden - bijv. - verlenging van de kroon.
Bij patiënten met chronische parodontitis zijn de combinatie van scaling en rootplaning plus gebruik van de diodelaser (800-980 nm) effectiever bij de behandeling van chronische parodontitis dan wanneer scaling en rootplaning alleen wordt gebruikt.
Zijn lasers moeilijk te gebruiken?
Gemak en gebruiksgemak kennen een hoge prioriteit voor clinici; daarom zijn de meeste lasereenheden voorgeprogrammeerd met instellingen voor verschillende procedures. De Biolase EpicX diodelaser is vooraf geprogrammeerd voor 16 procedures waaronder o.a. hemostase, chirurgie en orthodontie. Het is ook mogelijk om met vooraf geïnitieerde tips te werken; hiermee hoeft de vezel niet apart geknipt te worden. Tevens is de Biolase EpicX diodelaser draagbaar met een eveneens draadloos te gebruiken voetpedaal.
Mocht u meer informatie willen over de mogelijkheden van laser of de Biolase EpicX,plan dan een (demo)afspraak met mij in.
Dit is een blog van: Rob Oerlemans, laser specialist Biolase.