Is een huurder ook duurder?

Financial services and solutions… dit zal voor de meeste onder ons klinken als een zogenoemd ‘containerbegrip’.

En dat is het eigenlijk ook. Want hoewel Henry Schein Financial Services (HSFS) zich in de Benelux tot nu toe voornamelijk bezighield met leasing in de meest eenvoudige vorm, namelijk de financiering van bijvoorbeeld één unit middels Financiële Lease, houden onze collega’s in de Verenigde Staten zich al heel wat jaren bezig met een heel scala aan financiële services en oplossingen voor u als tandarts of huisarts. HSFS USA adviseert en biedt bijvoorbeeld hulp en ondersteuning aan praktijken die hun praktijk willen verkopen en daarnaast kan HSFS in samenwerking met u uw patiënten een financiering voor de renovatie van hun gebit en dat van hun kinderen aanbieden.

Lease ontstaan in de Verenigde Staten
Nu is de meest bekende van de ‘financial services’, namelijk leasing, ontstaan in de VS als onderdeel van het Marshallplan na de Tweede Wereldoorlog. Dus is het eigenlijk logisch dat Amerika qua productenpalet een voorsprong heeft op ons in Europa. Echter, wij van HSFS Europa kijken goed naar onze collega’s aan de andere kant van de grote plas en halen graag de krenten uit hun pap om deze in een aangepast Europees format te kunnen aanbieden aan u, onze relaties in de Benelux.

Europees format via Financial Services
Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat steeds meer van onze relaties blij verrast zijn als ze van hun accountmanager horen dat HSFS Benelux ook een Operationele Lease aanbiedt en HSFS dus (accountancy technisch) de mogelijkheid biedt om een unit of een scanner te húren van Henry Schein. Wat is daarvan nu het voordeel? Men zegt tenslotte toch vaak ‘een huurder is duurder?’ Als je inderdaad van plan bent om langer dan 12 maanden een object, of het nu een auto is of een unit, te gaan gebruiken is dit inderdaad vaak het geval.

Operational Lease
Wanneer is Operationele Lease wel interessant? Stel, u heeft net flink geïnvesteerd in de verbouwing van uw praktijk, en wil ook uw patiënten verwennen met nieuwe, state of the art apparatuur. Dan bestaat de mogelijkheid dat uw boekhouder zal zeggen: “ho, ho, we zitten met al die investeringen al op het optimum van onze kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor dit jaar, dus liever dit jaar niets meer kopen. Laten we dat maar doorschuiven naar volgend boekjaar”. Betekent dit dan direct dat u dit jaar dan maar geen nieuwe apparatuur meer kunt kopen of financieel kan leasen? Welnee! Want Henry Schein biedt u de mogelijkheid om de apparatuur wel nú geleverd te krijgen, en zonder dat u de KIA misloopt. Hoe dat kan? Dat kan omdat Henry Schein u in plaats van een Financiële Lease een Operationele Lease kan aanbieden…. en hoe wordt zo’n Operationele Lease ook wel genoemd? u raadt het al: Huur.

Door switchen toch KIA
Huur is hier dus slim en voordelig. Henry Schein geeft u namelijk bij de operationele-huur-overeenkomst de optie om deze om te zetten naar een financiële leaseovereenkomst of koop op een moment dat u (en uw boekhouder) dat graag willen. U bepaalt dus zelf het moment dat deze aanschaf als ‘investering’ in de boeken van uw praktijk komt te staan. Met deze ‘Switch’ optie biedt Henry Schein u dus de mogelijkheid om uw maximale KIA aftrek te realiseren. En dit kan ervoor zorgen dat eerst een paar maanden of een jaartje huren helemaal niet duurder is maar slimmer en goedkoper!

Samen strategie uitwerken
Wilt u graag meer weten? Neem dan contact op met uw accountmanager of met Henry Schein Financial Services en wij schuiven graag bij u en uw accountant aan tafel om deze slimme Switch strategie verder uit te leggen. En …. als u benieuwd bent in hoeverre wij de overige ‘Invented in the USA’ services & solutions al kunnen aanbieden, dan kunt u uiteraard ook altijd contact met ons opnemen.

Peter Koenders
Manager Financial Services Benelux
06 12 16 76 58 / info@HSFS.nl

Henry Schein noch HSFS noch haar medewerkers zijn fiscaal adviseur en geven dan ook uitdrukkelijk geen fiscaal of boekhoudkundig advies in het bovenstaande blog. Bespreek bovenstaande altijd met uw fiscaal adviseur en/of uw boekhouder en bezoek altijd de website van de Belastingdienst en overige overheidsinstellingen voor de meest recente informatie over onder andere de KIA.