Een Toewijding aan Liefdadigheid: Sheila's Ooggetuigenverslag van Haar Humanitaire Reis naar Kenia

Sheila, een collega met een diepe passie voor verpleging en humanitaire hulp, heeft recentelijk een onvergetelijke ervaring beleefd tijdens haar liefdadigheidstrip naar Kenia. Haar verhaal, vol inspiratie en ontroerende momenten, biedt een kijkje in de betekenisvolle impact die vrijwilligerswerk kan hebben op gemeenschappen in nood.

Al van jongs af aan droomde Sheila ervan om zich in te zetten voor anderen, eerst in de verpleging en later bij organisaties als onder andere Artsen zonder Grenzen. Hoewel haar carrièrepad haar verschillende kanten op leidde, bleef het verlangen naar humanitaire hulp levendig. Uiteindelijk kwam de kans om deel te nemen aan een missie naar Kenia via Dutch Dental Care, een organisatie die vier keer per jaar teams van vrijwilligers naar het Afrikaanse land stuurt om tandheelkundige zorg te bieden aan kansarme gemeenschappen.

Sheila's ervaring in Kenia was intens en uitdagend, maar ook buitengewoon bevredigend. Samen met een team van veertien vrijwilligers, waaronder tandartsen, mondhygiënisten en assistenten, werkte ze lange dagen in de hitte van 35 tot 40 graden Celsius om tandheelkundige zorg te verlenen aan honderden mensen, variërend van kinderen tot volwassenen.

 

IMG-20240210-WA0057  IMG-20240208-WA0010  

Een indrukwekkend aspect van de inzet van Dutch Dental Care is de wijze waarop zij hun tandheelkundige missies in Kenia organiseren. Materialen en apparatuur worden niet ter plaatse verkregen, maar worden allemaal vanuit Nederland meegebracht, vaak in grote containers. Zelfs stoelen en andere benodigdheden worden op deze wijze getransporteerd.
Naast apparatuur werden ook kleingoedmaterialen, zoals composieten en handschoenen, in verschillende legerkisten opgeslagen. Deze kisten fungeerden ook als bankjes waarop de patiënten konden plaatsnemen, als een soort wachtruimte.

De behandelruimtes worden vaak ter plekke  geïmproviseerd, zoals in dit geval twee lege schoollokalen van beton die waren omgebouwd tot een soort tandheelkundige praktijk. Eén ruimte werd gebruikt als keuken en steriele ruimte, waar onder meer autoclaven werden gebruikt. Alles is samengesteld uit tweedehands spullen, inclusief trilbadjes en andere apparatuur. De andere ruimte werd ingericht met stoelen en tafels waarop de benodigde materialen werden geplaatst voor de behandelingen. Dit wordt vier keer per jaar opgezet, en sinds kort is er ook via Dutch Dental Care een eigen kliniek gebouwd.

IMG-20240208-WA0046  IMG-20240222-WA0004

Deze improvisaties en de toewijding van de vrijwilligers maken het mogelijk om in afgelegen regio's van Kenia tandheelkundige zorg te bieden waar die anders niet beschikbaar zou zijn.
Een van de meest ontroerende momenten tijdens Sheila's reis was toen een jong meisje met een Schiiss, een hazenlip, geconfronteerd werd met haar eigen ‘anders-zijn’, voor het eerst haar nieuwe glimlach zag na een behandeling door een van de tandartsen van Dutch Dental Care. De woorden van de tandarts, "Don't tell anybody you're different. Because you're beautiful," raakten niet alleen het meisje diep, maar ook alle vrijwilligers die getuige waren van dit krachtige moment.

 

  IMG-20240208-WA0008  IMG-20240210-WA0030

 

Terugkijkend op haar reis, benadrukt Sheila het belang van mentaliteit en voorbereiding voor wie overweegt deel te nemen aan humanitaire missies. Ze wijst op de intense fysieke en emotionele uitdagingen, maar ook op de onbeschrijfelijke voldoening en betekenis die het biedt om een verschil te maken in het leven van anderen.

Als afsluiting van haar verhaal benadrukt Sheila de voortdurende behoefte aan vrijwilligerswerk en steun voor organisaties als Dutch Dental Care, die blijven strijden voor toegang tot gezondheidszorg voor kwetsbare gemeenschappen over de hele wereld.

Met haar oproep tot actie inspireert Sheila anderen om zich aan te sluiten bij de beweging van liefdadigheidswerk en een positieve impact te maken op de wereld om hen heen. Haar verhaal staat als een krachtig voorbeeld van mededogen, toewijding en de onuitputtelijke kracht van menselijke solidariteit.

 

LogoDDC-dd-juli-2012

Een belangrijke speler in de tandheelkundige hulpverlening in Kenia is de stichting Dutch Dental Care (DDC). Deze stichting heeft als voornaamste doel om belangeloos tandheelkundige hulp, preventie en educatie te bieden met eenvoudige middelen. Vaak wordt de tandheelkundige problematiek in ontwikkelingslanden onderschat, terwijl slechte mondgezondheid een aanzienlijke negatieve invloed heeft op de algehele gezondheid. Vooral buiten de steden is toegang tot tandheelkundige zorg zeer beperkt. 

Ondanks de inspanningen van charitatieve instellingen zijn medische projecten niet altijd even toegankelijk voor de lokale bevolking. DDC onderscheidt zich door 4 teams per jaar uit te zenden naar het zuidelijke deel van Kenia, waar ze tandheelkundige hulp verlenen op scholen. Daarnaast beheert DDC twee klinieken waar Community Oral Health Officers (COHO's) werkzaam zijn. Voor een geringe vergoeding kunnen mensen hier terecht voor behandelingen. Door deze initiatieven draagt Dutch Dental Care bij aan het verbeteren van de mondgezondheid en de algehele welzijnsstandaard van de Keniaanse gemeenschappen waar ze actief zijn.

Meer info over de stichting : https://dutchdentalcare.nl/

 

 

HOE KAN U HELPEN?

Steun de stichting via Sheila’s crowdfunding 

 

IMG-20240214-WA0036