Blog in samenwerking met: Payt
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de nieuwe maximumtarieven voor de mondzorg in 2026 gepubliceerd. Zoals verwacht gaan de tarieven omlaag. Orthodontisten worden het hardst geraakt: vanaf 1 januari 2026 dalen de tarieven voor beugelbehandelingen met maar liefst 11,18%. Ook veel tandartsbehandelingen worden goedkoper, zij het in iets mindere mate. Deze daling heeft directe gevolgen voor de winstgevendheid van mondzorgpraktijken. Minder rendement betekent een lager inkomen voor praktijkhouders én een daling van de waarde van de praktijk. Wat kunt u als zorgondernemer doen om ondanks deze veranderingen financieel gezond te blijven?
De NZa baseert de tarieven deels op landelijke gegevens over productiviteit en rendement. Door schaalvergroting, meer efficiëntie en een grotere rol van investeerders in de sector, vindt men dat de marges te hoog zijn geworden. De tariefdaling is bedoeld als ‘correctie’ op die hogere marges. Voor veel praktijkhouders voelt dat als een straf voor goed ondernemerschap. Want wie efficiënter is geworden of is gegroeid, wordt nu gekort.
Maar er is ook goed nieuws: wie slimmer werkt dan gemiddeld, kan juist wél winstgevend blijven. Hieronder staan vijf concrete tips die u helpen om uw rendement te behouden of zelfs te verbeteren.
Wat kost het uw praktijk jaarlijks om declaraties te verwerken? Denk aan personeelsuren, systemen, en externe partijen zoals factoringmaatschappijen. Vraag bijvoorbeeld een kostenrapport aan bij uw factoraar. In de praktijk blijkt vaak dat er makkelijk 50% of meer op deze kosten te besparen valt. In sommige gevallen kunt u meer dan 1% van uw jaaromzet terugverdienen, wat gelijkstaat aan 20% extra rendement.
Niet alle kosten hoeven automatisch ten laste van uw praktijk te komen. Een voorbeeld: als een patiënt per se een factuur op papier wil ontvangen, is het redelijk om portokosten door te belasten. Of denk aan ZZP’ers voor wie u de declaratie int. Waarom zouden zij als ondernemer niet zelf de bijbehorende kosten dragen? Dit soort kostenbewustzijn zorgt voor een slankere bedrijfsvoering.
Factoringmaatschappijen rekenen een forse premie voor het overnemen van debiteurenrisico. Maar als u dit risico zelf draagt en actief beheert, bespaart u direct. Denk aan duidelijke betalingsafspraken, proactieve opvolging van openstaande bedragen en bijvoorbeeld voorschotbetalingen bij duurdere behandelingen. Dit alles helpt u om wanbetaling te voorkomen zonder structureel te veel te betalen.
Zorgverzekeraars CZ en ONVZ bieden een gratis service aan: zij innen zelf de eigen bijdrage bij de patiënt en keren u als praktijkhouder het volledige bedrag uit. Dit scheelt aanzienlijk in kosten en werk, vooral omdat er geen restnota’s of opvolging meer nodig is. Let op: deze mogelijkheid wordt vaak geblokkeerd door factoringmaatschappijen. Dient u de declaraties echter zelf in (bijvoorbeeld via Payt), dan kunt u hier gewoon gebruik van maken. Met een gezamenlijk marktaandeel van 23% is dat de moeite waard.
Factoring klinkt aantrekkelijk vanwege snelle betaling, maar in de praktijk worden veel praktijken pas na 6 à 8 weken uitbetaald – of eerder, tegen hoge kosten. Zelf declareren met software zoals Payt kan dit aanzienlijk versnellen. Verzekeraars zoals Achmea betalen binnen 15 dagen uit. En meer dan 40% van de patiënten betaalt binnen 24 uur. Gemiddeld staat het geld met 17 dagen op uw rekening: bijna een maand sneller dan via factoring. Dat bevrijdt een maandomzet aan werkkapitaal, wat u direct kunt investeren in uw praktijk of team.
De tariefdaling vraagt om actie, maar ook om slimme keuzes. Door grip te houden op uw declaratieproces, kosten en cashflow, kunt u als praktijkhouder nog steeds succesvol zijn. Payt helpt u daarbij met slimme software voor declareren en debiteurenbeheer, speciaal voor mondzorgpraktijken.
Wilt u weten hoe? Plan een online demonstratie of meld u aan voor een van de webinars.