Directe composiettechniek met Enamel plus HRi

Ruim vijfentwintig jaar geleden legde de Italiaan Lorenzo Vanini de basis voor de inmiddels omarmde stratificatietechniek ook wel layering genoemd met grote aandacht voor vorm en kleur. Zijn Enamel Plus HFO evolueerde tot HRi en heeft voor veel in esthetiek geïnteresseerde collegae de blik op composiet fundamenteel veranderd. Voor hen is composietlayering gemeengoed geworden om hun patiënten naast indirect porselein een esthetisch gelijkwaardig maar betaalbaar alternatief te kunnen bieden.

Onlangs is aan het gamma van Micerium Enamel Plus HRi Bio Function voor posterior gebruik toegevoegd. Een noviteit, o.a. vrij van Bis-GMA en daarmee monomeer vrij, maar ook met geaggregeerde nanopartikels die onze celwand niet kunnen passeren. Slijtvast als ons eigen glazuur maar optimaal polijstbaar. Een composiet dat de natuur evenaart en de gezondheid van patiënten respecteert.

Uit jarenlange ervaring met hands-ons is mij gebleken dat niet iedere collega met directe composiettechnieken hetzelfde esthetische ambitieniveau aan de dag legt als met indirect restaureren. Ik geef de creatieve collegae onder ons graag de tools om de vaak lange leercurve, waar zij zich misschien de tijd niet voor gunnen, te verkorten.

 Bijgaande foto’s geven een indruk.

Vervanging oude composietrestauraties

Vervanging oude composietrestauraties beforeVervanging oude composietrestauraties after

Herstel na trauma

na trauma 1-1Herstel na trauma after

Correctie asrichting

Correctie asrichting-2Correctie asrichting 2-2

Verkleinen dark triangles na paro

paro-1Verkleinen dark triangles na paro after

Uitbouwen kegeltandjes

Uitbouwen kegeltandjes befirekegel

Meer informatie

In de restauratieve praktische gids vindt u meer informatie over materialen, instrumenten en apparatuur voor restauratieve behandelingen waarmee u uw behandeling kunt optimaliseren. Aanvragen praktische gids restauratief

Over de auteur

Henk Alting is 1984 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), voert onder de naam ALTINGtandartsen naast een algemene ook een verwijspraktijk in de stad Groningen. Hij is sinds 2014 erkend Restauratief Tandarts (NVvRT) en sinds 2015 erkend ‘Prosthodontist’ (EPA).

Ruim 20 jaar geeft hij postacademisch onderwijs en ‘hands-on’ trainingen aan collegae tandartsen in binnen- en buitenland. Ook treedt hij op als ‘key-educator’ voor diverse producenten van dentale materialen uit Europa, Japan, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

Daarnaast is hij als docent verbonden aan de sectie Orale Functieleer van de opleiding Tandheelkunde van de RUG en belast met onderwijs aan master studenten in reconstructief restauratieve en esthetische tandheelkunde met een voorliefde voor adhesieve toepassingen.