Wat is Guided Biofilm Therapy? (GBT)

Guided Biofilm Therapy (GBT) is een methode om biofilm te verstoren met behulp van de EMS Airflow technologie. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van laag-abrasieve poeder in een airpolisher om eerst de plaque en aanslag te verwijderen. Op deze manier is GBT in veel gevallen een efficiënte aanpak om slijtage van dentine en restauraties tot een minimum te beperken (Talu et al 2015). Door allereerst de plakkerige biofilm te verwijderen creëer je meer zicht om gericht tandsteen te verwijderen.

Joyce van der HorstNazorg

GBT is ook een goede methode gebleken voor de nazorg van implantaten: Lupi et al (2016) zien in hun onderzoek een significant beter resultaat als het gaat om plaque, bloeding en pocketdiepte rondom implantaten als deze behandeld waren met een airflow en zacht poeder in vergelijking met chloorhexidine applicatie na het gebruik van plastic curettes.

Patiënten zijn positief

GBT kan bij patiënten van alle leeftijden, patiënten met gingivitis, cariës, orthodontische vaste apparatuur, kroon en brugwerk, implantaten en parodontitis. De ervaring van patiënten over GBT is veelal positief. Aan de hand van negen wetenschappelijke onderzoeken is beschreven dat airpolishers als minder vervelend worden ervaren voor het sub- en supragingivaal verwijderen van biofilm in vergelijking met handinstrumenten en ultrasone scalers tijdens de mondhygiëne controle (Bühler et al 2014). 

Een gouden tip van Joyce…

Ik hoor steeds vaker dat mondhygiënisten, preventieassistenten en tandartsen op deze manier werken of willen werken. Haal de disclosing vloeistof eens wat vaker uit de kast, niet alleen voor de patiënt om te laten zien waar eventueel nog plaque zit, maar ook voor jezelf als uitdaging om alle biofilm weg te “airpolishen”. 

 

cursus professionele supra- en subgingivale gebitsreiniging 

Wil je meer weten over de volledige GBT, indicaties,contra-indicaties en de praktische vaardigheden toepassen in een klinische setting? Schrijf je dan in voor de cursus professionele supra- en subgingivale gebitsreiniging met airflow en piezon technieken. De eerstvolgende cursus start op 1 maart 2019.

Klik hier voor de cursusinformatie.